Green Deal Circulair Bouwen Vlaanderen

Via de renovatiemobiel van de Stad Mechelen werden we ge-tipt over de Green Deal Circulair Bouwen (GDCB). Een initiatief van de Vlaamse Overheid om bouwbedrijven, bouwmateriaalproducenten, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties een gezamelijk doel te geven en samen te werken om in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken. Wij tekende op 5 december 2019 de engagementsverklaring en bouwde ondertussen een rijkelijk netwerk van contacten uit.

Foto waarin Christophe de engagementsverklaring ondertekend.

De Green Deal Circulair Bouwen Vlaanderen lanceerde midden 2020 ook een projectoproep. Ze zijn op zoek naar innovatieve circulaire projecten met maatschappelijke relevantie en opschaalbaarheid. Wij dienden een aanvraag in en kregen midden december 2020 te horen dat we effectief geselecteerd zijn. In samenwerking met Pixii, Vibe, Mosard, UHasselt en Creamo gaan we in de komende jaar circulair verbouwen voor particulieren verder onderzoeken.

Korte voorstelling van het project

In Vlaanderen staan nog een heleboel te verbouwen eengezinswoningen. Maar als je als particulier verbouwt volgens circulaire principes, dan bots je al snel op een aantal hordes: er is een heel bos aan uiteenlopende criteria rond circulariteit waarin de particulier met beperkte kennis van de materie de bomen moet zien. Ook de vertaling van theorie naar praktijk ontbreekt. De lijst met vragen tijdens de afbraak, de ontwerpfase en de heropbouw wordt steeds groter. Daarnaast zijn er een heleboel financiële en juridische vragen en uitdagingen. Er is nood aan ontzorging en begeleiding voor particuliere circulaire bouwprojecten.

In dit project willen we op basis van geïdentificeerde knelpunten (en kansen), zowel in de klantenreis, de bouwpraktijk als in de trajectbegeleiding een breder begeleidingsproces ontwikkelen dat nadien door een professionele partij kan worden aangeboden aan andere geïnteresseerde bouwheren. Het trajectbegeleidingsproces wordt zo in kaart gebracht en zal dienen als roadmap voor de ontwikkeling van een opleiding voor renovatiebegeleiders die particulieren willen begeleiden bij hun circulair bouwproject.