Ecobouwers

In 2019 deden we een eerste keer mee met de Ecobouwers opendeur. Het was een geweldige ervaring en ook in 2020 en 2021 deden we weer mee.

Ook gaven we een uitgebreid interview aan Ecobouwers. Dat en nog veel meer kan je allemaal lezen op hun website.

Neem ook zeker een kijkje op hun forum, waar we soms actief zijn onder het pseudoniem chphe.

Onze ecobouwers-kennismakingstekst 

Een kleine rijwoning van 1899 in het centrum van Mechelen wordt getransformeerd tot een gecertificeerde passiefwoning, en als het even kan: energiepositief. Bijzonder is dat het een rijwoning van slechts 4.5m breed betreft, de achtergevel op het westen is georiënteerd (dus geen rechtstreekse zonne-inval vanuit het zuiden), de leefruimtes zich op de bovenste verdieping gaan bevinden en het plan sterk modulair zal zijn om in te spelen op de toekomst. Dit laatste zowel op vlak van technieken als levenslang wonen

Droom je even mee? Wonen in de stad: dicht bij winkels, kunst en cultuur; kortere afstanden en volop openbaar vervoer. Een rijhuis van 4,5 meter breed verbouwen tot een huiselijke woning vol comfort. Kortom, bewust kiezen voor efficiënt grondgebruik. Maar ook dromen van een oostgeoriënteerd rijhuis met passiefhuiscertificatie? Een huis waar een ingrijpende energetische renovatie (IER) plaatsvindt, een huis dat de komende 60 jaar mee kan evolueren met de noden, trends en technieken die vandaag nog niet gekend of budgettair verantwoord zijn. Een huis waar we levenslang kunnen wonen; modulair dus opdat het in alle toekomstige levensfasen tegemoet kan komen. Een huis als lege blokkendoos waarin je naar hartenlust kan experimenteren. Een huis met een duidelijk duurzaam karakter waarbij ecologische materialen en technieken worden gebruikt, waar circulair bouwen en cradle-ro-cradle materialen centraal staan, dat onafhakkelijk is van fossiele brandstoffen. Een huis met een zo laag mogelijk E-peil, liefst zelfs negatief. Dat is het huis dat wij  (ver)bouwen in het centrum van Mechelen, binnen de vesten, aan de Karmelietentuin.

2019

Gedurende twee weekends ontvingen we ongeveer een 40-tal geïnteresseerde bezoekers. Gedurende een rondleiding van een uur, vertelden we hen alles over ons project. Daarna namen we nog ruim de tijd om te antwoorden op vragen. En niet onbelangrijk, ook te luisteren naar hun verhaal. Want ook wij leerden enorm veel van wat de bezoekers ons vertellen. Zelf bezochten we ook nog een ander project in Mechelen en namen we deel aan een gegidste fietstocht in Sint-Niklaas.

Foto van Ecobouwers Gazet Editie 2019

2020

Omwille van Corona, konden we onze deuren niet wagenwijd opengooien. Ecobouwers zorgde echter voor een digitale variant. In 7 video-sessies werden verschillende onderwerpen belicht. Wij hadden de eer om onze ervaringen te delen in die over circulair bouwen. Ook kon je inschrijven op een nieuwsbrief, om van 6 tot en met 26 november elke dag een inspirerende woning in je mailbox te ontvangen.

Alles herbekijken en lezen kan op de site van Ecobouwers.

2021

Nu het weer kon, hielden we weer een opendeurdag. Wel in kleine groepjes van maximaal 15 mensen, aangezien het een werfbezoek betrof waarbij we rekening moesten houden met de veiligheid.

Ook onze aannemer stelde zijn woning open, zo ook Luc en Tony uit onze buurt met hun energieneutrale woning. 

2022

Ook dit jaar stellen we onze woning open in het weekend van 12 en 13 november. We hoopte al verhuist te zijn, maar tegenslagen en onze drang om het perfect te doen, laten de planning uitlopen. Dit jaar kunnen we de bezoekers wel al warm ontvangen, want de ruwbouw is volledig afgewerkt.

2023

We blijven het volhouden. Dit jaar zijn we verhuist. Het huis is nog steeds niet af, maar wel bewoonbaar met enkele tijdelijke maatregelen/inrichtingen. Er is ook een extra bewoner voor het huis bijgekomen. Omdat ons energieniveau een beetje aangetast is 😌, gaan dit jaar voor een kleinschalige aanpak, één keer te goei en met veel goestig! We stellen open op zondag 5 november 2023 om 14:00.

Andere projecten

Omdat er zoveel interessante woningen zijn om te bekijken, geven we hieronder een lijstje van projecten die we zelf bezochten en we de moeite vinden om te delen. Ze stellen wel niet elk jaar open, maar zeker de moeite om in de gaten te houden.