Ontwerp

Enkele overwegingen die we maakten bij het ontwerpen van onze woning:

Scenario's

Het modulaire ontwerp van de woning vertaalt zich in verschillende scenario's waarin de door onze architect getekende lege doos kan worden ingevuld.

Zodra we tijd vinden, proberen we de verschillende scenario's hier overzichtelijk te presenteren.

Het uitgangspunt was om omgekeerd te gaan wonen. Leefruimtes op de verdiepen en slapen in de kelder. Aangezien warme lucht stijgt, zijn de bovenste verdiepingen in een goed geïsoleerd huis per definitie de warmste. Zeker als je een open trappenhal hebt. Voor de slaapkamer moet het geen 21°C zijn en volstaat 18°C voor de meeste mensen.

Kanttekening hierbij is dat een balansventilatie de lucht dusdanig vermengd dat alle ruimtes even warm zijn, je blaast immers de warmte van de afgezogen lucht terug binnen in de andere ruimtes.

Doordat we de kelder niet betrokken in het beschermd volume en we het gelijkvloers erg open wilden houden met ons atelier en de bureauruimte, komt de slaapkamer toch op de eerste verdieping. Dat houdt ons echter niet tegen om op de tweede verdieping de keuken en eetplaats onder te brengen. Op de zolder maken we een TV-ruimte.

Deze indeling heeft ook als voordeel dat we op de bovenste verdieping kunnen genieten van een mooi uitzicht op de stad Mechelen en we daar meer zonlicht vangen omdat we niet ingesloten zitten tussen de tuinmuren.

Mocht de woning niet zo smal geweest zijn, dan had het ontwerp er allicht helemaal anders uit gezien. Het had constructie-technisch interessanter geweest om de beneden verdiepingen op te delen in kleinere kamers. Deze muren kunnen dan de nodige steun geven aan de verdiepingen erbovenop. De bovenste verdiepingen zouden dan een opener plan gehad hebben. In onze smalle woning hebben we echter het voordeel dat alle verdiepingen kunnen worden uitgevoerd zonder tussenmuren.

Circulair denken


Vereisten en regelgeving

Stedenbouwkundige verordening Stad Mechelen

Ter inspiratie

Ik heb ook nog ergens een document rond levenslangwonen.