Vóór de plannen

Hoe zien wij onze toekomst?

Wanneer je een huis (ver)bouwt, wil je toch graag dat het huis aansluit bij je noden. Maar hoe weet je wat je noden zullen zijn in de komende 60 jaar? Wij hebben geprobeerd om die denkoefening te maken. Het resultaat daarvan is een oplijsting van onze 'levensfasen' en het maken van beschrijving van onze ideale dag in een 'dagboek voor de architect'.

Levensfasen

    1. Karen en Christophe zonder kinderen zoals nu in Sint-Pieters-Leeuw, beide werkende/studerend uit huis. Nood aan persoonlijke werkruimte (daarom geen aparte kamer). Door Karen ingevuld als ruime bureau, puzzel- en leeshoek. Voor Christophe basis bureau en klusruimte. Binnen buiten gevoel, met de opportuniteit in de zomer veel in de openlucht te kunnen leven (ontbijt en avondeten, lezen, kruiden en simpele groenten telen, ...). Ouders en vrienden die op bezoek komen. Occasioneel (pakweg 2x per jaar) 2 tot 4 mensen kunnen laten logeren (luchtmatras/zetel is hier acceptabel).

    2. Scenario 1 aangevuld met pakweg maximaal 2 kinderen. Elk een eigen kamer met bureau. Kinderbadkamer is geen must -> gezinsbadkamer.

    3. Scenario 1 met één ouder inwonend welke hulpbehoevend is, in de context van revalidatie of levenseinde. Geen kangoeroe wonen, maar allicht wel wenselijk om gescheiden basis sanitair (wasbak, douche, wc) en zithoek te hebben.

    4. Scenario 1 tot 3 aangevuld met een zelfstandigen beroep (in opstart). Bv. Karen die thuis bijlessen organiseert of Christophe die IT-consultancy van thuis uit doet (occasioneel mensen ontvangen, overdag ook thuis, meer nood aan afgescheiden bureau).

    5. Karen en Christophe die het huis aanzienlijk minder gebruiken, pakweg 6 maanden per jaar en de rest van de tijd de ruimte willen verhuren(/laten leegstaan). Dit omwille van werk in buitenland, reizen, tijdelijk wonen in nabijheid van ouders, ...

    6. Karen en/of Christophe welke gepensioneerd zijn, terug in scenario 1 maar misschien alleenstaand. Bijkomend overdag meer thuis aanwezig en misschien hulpbehoevend (algemene toegankelijkheid principes). Eten welk wordt geleverd, verpleging die aan huis komt, onderhoud dat volledig uitbesteed dient te worden.

    7. Karen en Christophe die permanent elders wonen en het pand als opbrengsteigendom beschouwen. Verhuur.

    8. Karen en Christophe welke het pand doorgeven/verkopen aan hun kinderen, ouders, vrienden, … en de cyclus opnieuw starten.

    9. Scenario 1 tot 6 aangevuld met een hond :)

Dagboek voor de architect

Weekend/vakantiedag

  • We staan meestal samen op. Indien dit uitzonderlijk toch niet het geval is, dan leest de andere in bed of begint aan zijn dagtaak (studeren, vroeg in de auto om te gaan skiën, huishoudelijke taken).

  • Brunch, krant/tijdschrift lezen, Sudoku oplossen, recepten zoeken. Bij voorkeur in de zon en met een duidelijke binnen buiten gevoel (geopende vensters), zodoende je fris begint aan de dag. Met een verse tas koffie.

  • Huishoudelijke taken, poetsen, vaatwasser leeghalen, naar de winkel gaan, wassen, strijken. Door de dag komen deze terug, bij het leeghalen van een wasmachine bijvoorbeeld of het afhalen van de gedroogde was van de draad in de tuin of ergens binnen (kelder).

  • Ontspanning, al dan niet binnenshuis of buitenshuis. Gaan sporten (lopen, fietsen, skien, zeilen, zwemmen, cross-fit, grondoefeningen thuis op een matje, ...), in de propere zone (boek lezen, puzzelen, tv kijken), in de vuile zone (ski's onderhouden, fiets repareren/kuisen, houtbewerking, electronica project). De mud-room is ook relevant voor deze buitenhuis activiteiten. Vuile sportschoenen vinden hier een plaats, sportmateriaal zoals ski-outfit, helmen, wetsuits, ... En wederom bezoedelen deze niet de propere gedeeltes van het huis. Als extensie op de douche van de badkamer kan er een buitendouche zijn in de tuin.

  • De tuin is hier multi-functioneel, bij geopende deuren van het atelier kunnen er lange balken verzaagd worden of werkgerief/-stukken in de tuin geplaatst worden. Anderzijds kan het ook als leeshoek of aperitief plaats dienen.

  • Eventueel nog wat thuiswerk (mails beantwoorden, lesvoorbereiding, telefoontjes doen, agenda plannen)

  • Karen eet iets klein gedurende die dag, typisch een boterham, cornflakes, een restje opwarmen, ...

  • Vrienden op bezoek, delen wat ons elk nauw aan het hart ligt. Karen en vriendinnen houden van een goed glas (wijn, Gin-tonic). Christophe en vrienden zijn doeners, er moet wat te spelen zijn (man-cave = atelier). Twee activiteiten welke andere ruimte vereisen, maar daarom wel geconnecteerd kunnen zijn. Beide vriendengroepen komen typisch samen rond een eettafel, voor goed zelfgemaakt eten en een gezelschapsspel. Bijna nooit in een salon, omdat dat vandaag teveel rond een TV scherm is georiënteerd. Zetels tegenover elkaar doen communiceren, naast elkaar doen je naar hetzelfde kijken (TV).

  • Als we gasten ontvangen om te eten, dan kan het zowel een snelle hap betreffen (eettafel) of uitgebreid tafelen. Dit laatste kan aan de eettafel, zodoende iedereen verbonden blijft met de kok in de keuken. Of we benutten de tuin of het park, en dan mobiliseren we de gasten om alle spullen mee te helpen dragen. Misschien dat een kleine buitenkeuken in de tuin of mobiele kookplaat in het atelier dan wel wenselijk is, zodoende er niet voor bereidingen twee verdiepingen omhoog gelopen moet worden.

  • Karen en Christophe sluiten de avond romantisch af met samen puzzelen, TV kijken of een bad nemen. We hebben de kleerkast al verbannen uit de slaapkamer, misschien kan het bad in de plaats komen. Badkamer wordt dan heel functioneel met lavabo en douche. Het bad zou zelfs in de vloer weggewerkt kunnen worden en een verdiep lager zichtbaar zijn (voordeel van hoge plafonds).

  • We gaan samen slapen en praten nog wat na in bed. Indien een van beide nog niet moe is, leest deze nog of kijkt een filmpje.


Weekdag/werkdag

Buitenshuis

  • Afwijking tov weekend-dag, we zijn zeker 4 à 5 dagen buitenshuis en hebben ook avondactiviteiten buitenshuis (zie ontspanning). Het ochtendritueel is uiteraard korter, maar ontbijt en het poetsen van tanden zijn belangrijke stappen. Hierbij wordt echter snel gebruik gemaakt van een ontbijtbar en een badkamer die geen rust of wellness moet uitstralen, maar dus zeer functioneel zijn. Gemiddeld 1 uur tussen opstaan en het huis verlaten. (ontbijtbar dubbelt als extra aanrecht bij het bereiden van grotere maaltijden). 's Avonds eten we bij voorkeur wel aan de eettafel, dit is een synchronisatiemoment van de dag. Na het avondeten kijken we tv, gaan we sporten of werken we nog even door.

  • Typisch wordt een dag afgesloten met wat napraten in bed, eventueel nog wat lezen (doen we nu te weinig door afwezigheid van goed leeslicht) of het kijken van een filmpje op de tablet (ook al zijn we er ons van bewust dat dit erg ongezond is)

  • Op een ‘mindere’ dag of als je alleen thuis bent, dan kan de avondmaaltijd aan de ontbijtbar, voor de TV of op de werkplaats (atelier, bureau) genuttigd worden.

Thuiswerk

  • Voornamelijk bureauwerk. Eventueel gecombineerd met huishoudelijke taken. Er wordt dan typisch ook op de middag een maaltijd genuttigd. Goed als deze zich op verschillende plaatsen bevinden, om werk en verstrooiing te scheiden.