Good Practices & Lessons Learned

"Wat zou je opnieuw doen? Wat zou je anders aanpakken?" Vragen die iedereen die met een project bezig is wel eens krijgt, net als wij. We hebben al even vaak tegen elkaar gezegd "oh, als we dat geweten hadden....", als "dat is goed gelukt!".
We delen onze ervaring natuurlijk ook graag met jullie! Onder Good Practices lijsten we dingen op die met glans sloegen op onze test. Bij Lessons Learned vind je een overzichtje van wat we anders zouden aanpakken.

Good Practices

 • Een Big Bag op een palet in je garage zetten en deze nadien met een transpalet vervoeren? Check!
  Zo voorkomen we dat een dure parkeerplaats afgehuurd moet worden bij de stad. En door de palet met gevulde Big Bag op spierkracht naar de Koningin Astridlaan te verplaatsen, voorkomen we ook dat een vrachtwagen door de smalle stadsstraten moet rijden.

Carousel imageCarousel imageCarousel image
 • Afval containers, iets dat we eigenlijk zoveel mogelijk willen vermijden. Het betekent meestal het doodsvonnis voor het materiaal dat er in terecht komt en anderzijds is het ook een erg complex gegeven in de stad. Een vrachtwagen moet door smalle straten rijden en in ons geval moeten we ook nog eens de volledige straat afzetten.
  Afgekapt muur kalkpleister hadden we echter in zo'n grote maten, dat de meest economische manier een afzet container was. We hebben ons echter uitvoerig geïnformeerd en de beste afvalverwerker in onze regio gezocht. Daarbij stelden we onomwonden de vraag wat er gebeurde met ons afval, hoe de prijs wordt berekend (transport, huur container, verwerking, ...) en of ze de nodige erkenningen hebben. Sommige container diensten werden zichtbaar nerveus bij het stellen van deze vragen.
  Uiteindelijk gingen we in zee met Remondis De Vocht uit Rumst. Naast een erg vlotte dienstverlening, waren ze ook zo eerlijk om een minimum en maximum prijs te geven. Pas bij het verwerken van de container wordt voor hen duidelijk wat de kosten zijn. Zo kan oude kalkpleister soms eenvoudig gezeefd worden en als zand gestort worden. Andere kalkpleister moet dan weer behandeld worden als restafval.
  Ook gaven ze ons de flexibiliteit om de onbenutte ruimte in de container op te vullen met steenpuin. Dit steenpuin deden we in big-bags, zodat het gescheiden bleef van de kalk. Een dubbele win, zo zorgen we dat er transporten worden uitgespaard en kan de verwerking eenvoudiger gebeuren in het recyclage park. Zo bespaarde we ook een mooie cent, want gemengde containers zijn aanzienlijk duurder dan selectieve.
  Sorteren aan de bron werkt dus echt!

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Lessons Learned

 • Denk dubbel na voor je iets weggooit.
  Vanuit het circulaire denken hergebruik je zoveel mogelijk materiaal. Dat impliceert dat je het ook even (of langer) moet kunnen stockeren. Zo lag de zolder vol bestofte isomoplaten. Zelfs na onze hersens te pijnigen, vonden we niet onmiddellijk een bestemming. Op zolder konden ze niet blijven en in het werkhuis (dat we als tijdelijke stockageruimte gebruiken) namen ze teveel plaats in. Daarom wilden we ze toch naar het containerpark brengen, maar omdat ze bestoft waren, liep dat niet van een leien dakje: ze moesten in hele kleine stukjes in een speciale container. Om dat extra werk te vermijden, brachten we ze uiteindelijk naar een afvalwerkingsbedrijf. Enkele maanden later leerden we dat we de platen toch hadden kunnen hergebruiken door ze te vermalen en als isolatie in te blazen. Daarnaast hadden we ze eveneens een nieuw leven kunnen geven als geluidsisolatie.

 • Rotswol is recycleerbaar, meer zelfs: er bestaat een programma van de fabrikant zelf onder de naam Rockcycle®. Ook op vlak van circulariteit stelt de fabrikant heel wat informatie ter beschikking.
  Midden 2019 namen we dan ook contact op met Renewi om rotswol uit onze afbraakwerken aan te bieden. Er was helaas geen interesse voor, zelfs als we het materiaal zelf naar de verwerkingsinstallatie zouden brengen: de hoeveelheid van een vierkante meter was te klein en bovendien waren we geen erkende afbreker. We kregen de boodschap het te behandelen als restafval. Later kwamen we erachter dat we de rotswol als akoestische isolatie in de binnenmuren hadden kunnen gebruiken - net als onze bestofte isomoplaten.

 • Nog iets dat we weg gooiden was het ijzeren bad uit de badkamer. Ondanks dat we het wegbrachten naar een oud-ijzer inzamelingspunt, hadden we het in onze toekomstige tuin nog kunnen gebruiken als mini stadsvijver. Ook via 2dehands.be had het misschien een nieuwe eigenaar kunnen vinden. Door tijd en plaatsgebrek was het echter eenvoudiger om het als oud-ijzer af te voeren. Dat houd natuurlijk niet tegen dat op het moment we onze stadstuin gaan vormgeven, we elders een bad kunnen redden van de schroothoop. Net zoals in het campagne beeld van de Dikke truien dag in 2020.