Good Practices & Lessons Learned

"Wat zou je opnieuw doen? Wat zou je anders aanpakken?" Vragen die iedereen die met een project bezig is wel eens krijgt, net als wij. We hebben al even vaak tegen elkaar gezegd "oh, als we dat geweten hadden....", als "dat is goed gelukt!".
We delen onze ervaring natuurlijk ook graag met jullie! Onder Good Practices lijsten we dingen op die met glans sloegen op onze test. Bij Lessons Learned vind je een overzichtje van wat we anders zouden aanpakken.

Good Practices

  • Een Big Bag op een palet in je garage zetten en deze nadien met een transpalet vervoeren? Check!
    Zo voorkomen we dat een dure parkeerplaats afgehuurd moet worden bij de stad. En door de palet met gevulde Big Bag op spierkracht naar de Koningin Astridlaan te verplaatsen, voorkomen we ook dat een vrachtwagen door de smalle stadsstraten moet rijden.

Carousel imageCarousel imageCarousel image

Lessons Learned

  • Denk dubbel na voor je iets weggooit.
    Vanuit het circulaire denken hergebruik je zoveel mogelijk materiaal. Dat impliceert dat je het ook even (of langer) moet kunnen stockeren. Zo lag de zolder vol bestofte isomoplaten. Zelfs na onze hersens te pijnigen, vonden we niet onmiddellijk een bestemming. Op zolder konden ze niet blijven en in het werkhuis (dat we als tijdelijke stockageruimte gebruiken) namen ze teveel plaats in. Daarom wilden we ze toch naar het containerpark brengen, maar omdat ze bestoft waren, liep dat niet van een leien dakje: ze moesten in hele kleine stukjes in een speciale container. Om dat extra werk te vermijden, brachten we ze uiteindelijk naar een afvalwerkingsbedrijf. Enkele maanden later leerden we dat we de platen toch hadden kunnen hergebruiken door ze te vermalen en als isolatie in te blazen. Daarnaast hadden we ze eveneens een nieuw leven kunnen geven als geluidsisolatie.

  • Rotswol is recycleerbaar, meer zelfs: er bestaat een programma van de fabrikant zelf onder de naam Rockcycle®. Ook op vlak van circulariteit stelt de fabrikant heel wat informatie ter beschikking.
    Midden 2019 namen we dan ook contact op met Renewi om rotswol uit onze afbraakwerken aan te bieden. Er was helaas geen interesse voor, zelfs als we het materiaal zelf naar de verwerkingsinstallatie zouden brengen: de hoeveelheid van een vierkante meter was te klein en bovendien waren we geen erkende afbreker. We kregen de boodschap het te behandelen als restafval. Later kwamen we erachter dat we de rotswol als akoestische isolatie in de binnenmuren hadden kunnen gebruiken - net als onze bestofte isomoplaten.