Ligging

Waarom Mechelen?

Het begon klein: twee mensen ontmoeten elkaar en willen graag samen een huis. Maar waar moest dat liggen, als de ene uit de Kempen komt en de andere uit het Pajottenland? Bij voorkeur natuurlijk ergens tussenin, zodat alle ouders vlot bereikbaar zijn. Liefst ook met het openbaar vervoer, zodat ze op bezoek kunnen komen, ongeacht of ze nog met de auto kunnen rijden of niet. Aan de toekomst denken: ook dat maakt deel uit van ons project.

Vervolgens somden we elk op wat niet onderhandelbaar was: Christophe wilde absoluut een passief huis (met certificaat) en een atelier waar je vlotjes groot materiaal als triplexplaten binnen en buiten krijgt. Karen daarentegen hield van het leven in de stad, in een centrum zelfs: de nabijheid van winkels, activiteiten enzovoort draagt zij, als geboren Brusseles en stadsmens nauw aan het hart. Het zou dus een passief (rij)huis worden in de stad: geen evidente zoektocht!

De keuze ging al snel tussen Mechelen, Brussel en Antwerpen. Brussel viel al snel af, omdat het net iets téveel als metropool aanvoelde. Ook Antwerpen was ons uiteindelijk te "groot": we verkozen het leven in de stad met een dorpsgevoel. Mechelen zou het dus worden!

Na een zoektocht van ongeveer een jaar ontdekten we een rijhuis in de Kroonstraat waar we allebei potentieel in zagen. Dit zou het worden! We brachten twee uur later een bod uit, want net als in elke stad moet je snel zijn! We hadden geluk, en de aankoop van ons huis was een feit.

Deze kaart werd getekend door Thomas Haine van Orangetown. Het kruisje is de ligging van passiefrijhuisindestad

Mechelen is een levende en bruisende stad, met een best wel actief ecologisch en duurzaam beleid. We konden niet gelukkiger zijn met de plek van ons huis (dat bepaalde vrienden niet zo heel veraf wonen, helpt natuurlijk ook)! We geven je graag een overzicht van enkele ecologische en duurzame initiatieven in onze nieuwe thuishaven.

Ook een kleine historische achtergrond van onze nieuwe buurt kon natuurlijk niet achterblijven.